Koja Concept, productie si vanzari

leather craft

Din 2015, in atelierul din Iasi, Lilia realizeaza produse de marochinarie din piele naturala, lemn si tesaturi prelucrate dedicate domeniului business cat si de uz cotidian. Daca Lilia este responsabila cu procesul de productie, de creatie se ocupa designerul Alexandru Floarea, iar in total echipa Koja Concept este formata din 4 persoane.

“Totul se intampla in atelierul propriu, pornind de la concepere, realizarea prototipului si productia propriu-zisa. Materialele pe care le utilizam trec prin lungi trasformari in atelierul nostru, schimbandu-si nu doar nuanta dar si textura. Rezultatul e o gama de produse care nu pot fi atribuite unui stil sau unui consumator anume, totul este variat si diferit intocmai ca si clientii nostri”, povesteste Lilia.

Materialele si accesoriile sunt achizitionate de la furnizori din Romania: materia prima de la producatori din vestul si nordul tarii, iar accesoriile de la furnizori din Bucuresti si Constanta. “Din pacate oferta pentru accesorii e limitata in Romania, sunt doar catva furnizori in acest domeniu, iar furnizorii de piele naturala sunt de fapt revanzatori, deci costul materiei prime pe piata este destul de mare. Noi cautam in general piei mai deosebite, cu texturi interesante peste care sa putem lucra si sa ajungem la finisaje neobisnuite, iar acestea vin in special din Italia sau Germania”, explica antreprenoarea.

 

Preturile produselor Koja Concept variaza de la 100 lei pana la 900:“Incercam sa stabilim un pret corect raportandu-ne la costuri specifice: manopera, materia prima, accesorii. Din experienta participarii la targuri de profil, pot afirma faptul ca preturile produselor noastre sunt semnificativ mai mici prin comparatie cu produse similare din alte state UE”, spune Lilia.

In ceea ce priveste activitatea comerciala, in primii doi ani Lilia a vandut alaturi de partenerul sau de afaceri. Vanzarile si productia sub brandul Koja Concept au inceput la finalul lui 2016 si au devenit mai consistente dupa ce a inceput sa participe la targuri de fashion, festivaluri si evenimente specifice industriei.

“Valoarea vanzarilor acestui tip de produse este influentata fundamental de impactul vizual si tactil. Dupa ce clientii observa detalii care s-ar identifica foarte greu din imagini, realizeaza valoarea produselor. Observam o crestere a vanzarilor online in special daca clientii au interactionat cu produsele noastre, sau daca a primit o recomandare de la cineva apropiat care sa fi achizitionat creatiile noastre”, explica Lilia.

Dupa incasarile generate in prima jumatate a anului, antreprenoarea este optimista ca va incheia 2017 cu o cifra de afaceri de 500.000 de lei.

In prezent, Koja Concept se vinde online, in atelierul de productie din Iasi care serveste si ca showroom, insa in trecut Lilia a colaborat cu mai multi distribuitori locali din marile orase ale tarii.

Ce a mers rau? “Unele dintre colaborari au fost intrerupte, deoarece multi dintre distribuitori nu doresc sa-si asume nici un risc. Lipsa unui avans, plata la un termen cat mai mare si deteriorarea produselor dupa expunere, m-au facut sa renunt la unele colaborari, sau pur si simplu mi-am dat seama ca specificul produselor noastre nu se pliaza pe tipul magazinului sau clientela acelui magazin”, povesteste Lilia.

“Nu exclud nicio potentiala colaborare, insa imi doresc ca aceasta sa fie corecta si reciproc avantajoasa. De cele mai multe ori profitul distribuitorilor il depaseste cu mult pe cel al micilor producatorilor. De cele mai multe ori se ajunge in situatia de a ceda din partea ta de profit pentru a avea un produs vandabil pe piata, acest lucru este asumat doar de producator, nu si de distribuitor”, adauga antreprenoarea.

Lilia isi doreste sa fie prezenta cu Koja Concept pe piata din Cluj unde, spune ea, produsele sale sunt foarte apreciate atat de locuitori, cat si de turistii din afara tarii, multi prezenti la festivalurile de muzica unde si eu am intalnit-o. Planuieste sa deschida un showroom in Cluj, “o piata stabila si sigura”, insa cand si ce investitie va necesita inca nu stie.

Alte planuri de dezvoltare ale antreprenoarea include marirea echipei Koja, stabilirea unor colaborari solide cu diversi distribuitori din tara, dar si colaborari in magazinele de profil din Europa.

“Imi doresc sa readuc cumva din nou pe piata ideea de atelier boutique de marochinarie, in care un iesean, clujean sau de ce nu un berlinez sa-si comande o geanta sau accesoriu din piele dupa propria dorinta sau nevoie. Stiu ca multi antreprenori la inceput de drum isi vad afacerea peste cativa ani cu sute de angajati si cu sucursale in diverse tari, eu insa imi doresc ca acest atelier sa se mute intr-o locatie noua si sa aduca aerul de alta data al produselor de bun gust si lucrate cu multa pasiune”, incheie Lilia Dorofte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *